Gezonde Leefstijl

DE HULPVRAAGeen aantal voorbeelden

”Ik wil mij fitter voelen; er moet nu echt iets veranderen maar waar begin ik?!”

“Mijn huisarts zegt dat ik mijn leefstijl moet aanpassen i.v.m. hoge bloeddruk en pre-diabetes. Ik wil z.s.m. aan de slag; wat kan leefstijlcoaching voor mij betekenen?”

“Ik wil een stabiel lichaamsgewicht waar ik mij goed bij voel en ben geen fan van strenge diëten; welke aanpak past bij mij?”

“De hele straat gaat naar de sportschool; dat is niets voor mij en ik wil echt in beweging komen. Wat is nu mijn beweegidentiteit?”

“Ik werk in onregelmatige diensten i.c.m. nachtdiensten; hoe kan ik mijn voeding, beweging & slaap het beste daar op afstemmen?”

“Ik voel mij gestrest en slaap slecht; vermoeidheid en snaaien op de dag steken de kop op. Hoe kan ik dat doorbreken en aanpakken?”

“Ik ervaar allerlei klachten nu ik in de overgang zit; wat kan ik er zelf aan doen?”

DE OPLOSSING

Een gezonde leefstijl – wat is dat nu precies?

Een gezonde leefstijl bestaat uit een aantal dingen. De juiste voeding, bijvoorbeeld. Maar ook: voldoende beweging, minder stress, op tijd je ontspanning pakken en voldoende slaap. Wanneer je lichaam in balans is, zal je meer energie hebben en positiever in het leven staan. Ook vermindert een gezonde leefstijl het risico op verschillende ziektebeelden zoals diabetes, metabool syndroom en hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is niet iets voor enkele weken of maanden, maar voor een heel leven lang. Er zijn stappen die je nu al kunt nemen om direct resultaat te hebben. Een gezonde leefstijl is echter iets van de lange adem, want vaak moet je ingeslepen gedragspatronen ombuigen en dat is niet altijd even gemakkelijk. Een leefstijlcoach begeleidt jou bij het invoeren van een gezonde leefstijl.

Positieve gezondheid

Gezondheid is meer dan niet-ziek-zijn. Je gezondheid is een totaalplaatje van hoe je bent, leeft en hoe je je voelt. Dat noemen we een brede blik op gezondheid, ook wel positieve gezondheid. Je kijkt niet alleen naar wat niet goed gaat, maar juist naar wat wél goed gaat en hoe je dat kunt versterken. Zo werk je aan wat jij belangrijk vindt voor je gezondheid.

Zes pijlers die bepalend zijn voor je gezondheid

  • Lichaamsfuncties – Hoe voel ik me lichamelijk?
  • Mentaal welbevinden – Hoe gaat het mentaal met me?
  • Zingeving –  Bepaal je persoonlijke doelen en missie; waar word jij blij van?
  • Kwaliteit van leven – Lukt het me te genieten van het leven?
  • Meedoen – In hoeverre kan ik meedoen in de samenleving?
  • Dagelijks leven – Hoe ziet mijn dagelijkse leven eruit?

Mariëlle Bergs – Leefstijlcoach